Kyselina chlorogenová podpoří spalování tuků

Fascinace „léky na hubnutí“ je dávno pryč, ukázalo se, že spousta vedlejších účinků za ten omezený efekt nestála. Naštěstí ale věda objevuje i další a další substance, které nám mohou s hubnutím pomoci. Jedním z těch efektivních je  kyselina chlorogenová, která navíc podpoří i vytrvalost.

Kyselina chlorogenová je z chemického hlediska ester tvořený kyselinou skořicovou a chinovou. Její pozitivní efekt na hubnutí je způsoben dvěma základními faktory: ovlivněním metabolismu glukózy a tuků.

Ovlivní metabolismus cukrů i tuků

Výzkumy prokázaly, že pokud konzumujeme kyselinu chlorogenovou s jídlem, dokáže snížit jeho glykemický index – nedochází pak totiž k prudkému nárůstu hladiny glukózy v krvi, ale její koncentrace stoupá pozvolněji. Právě prudké výkyvy hladiny glukózy přitom patří mezi důležité faktory rozvoje obezity.

Kyselina chlorogenová navíc omezuje i vstřebávání glukózy v tenkém střevě, což v podstatě znamená i omezení množství energie získané z  potravy.

Ještě výraznější je ovšem vliv kyseliny chlorogenové na metabolismus tuků. I zde omezuje jejich vstřebávání z trávicího traktu, ale potlačuje i jejich ukládání do podkožních zásob a výrazně také podporuje jejich využívání coby paliva pro fyzickou zátěž. Díky tomu ti nejen pomůže zhubnout, ale rovněž podpoří i tvoji výkonnost na delších závodních distancích.

Kyselina chlorogenová je i silný antioxidant, zaznamenány byly i protirakovinné a protibakteriální účinky a výrazný je i její protizánětlivý efekt, což oceníš v rámci regenerace po zátěži. Navíc snižuje LDL-cholesterol a stimuluje produkci inzulinu.

Kde ji najdeme?

Nejvýznamnějším zdrojem kyseliny chlorogenové je tzv. zelená káva – nejkvalitnější druhy jí obsahují až 10 %. V klasické kávě je sice najdeš také, ale v několikanásobně nižším množství, protože pražením se tato látka ničí. Dalšími významnými zdroji jsou brambory, jablka, hrušky, meruňky a broskve.

Pomohou tuky při hubnutí?

Už dávno neplatí, že při snaze zhubnout je třeba vyloučit ze stravy tuky. Bez nich je naopak hubnutí mnohem těžší. Na druhou stranu se ale nic nesmí přehánět, a to nejen proto, že se jedná o nejkaloričtější živinu. Je třeba dát pozor i na dietní systémy, které drasticky snižují příjem sacharidů, a přitom výrazně zvyšují podíl tuků. Vyšší příjem tuků totiž sice podle výzkumů skutečně hubnutí podpoří, ale jen po několik týdnů. Po této době se karta obrací a nadměrná konzumace tuků naopak podpoří přibírání na váze.

Důležité je samozřejmě i zdroj tuků. Například omega-3 nenasycené mastné kyseliny podporují metabolismus tuků, a mohou tak hubnutí podpořit, přemíra tuků živočišných, popřípadě smažených potravin je rozhodně chyba.

Nezapomeň na leucin

Esenciální aminokyselina leucin je jednou ze složek tzv. BCAA aminokyselin, jež patří mezi oblíbené sportovní doplňky stravy. Vlastní leucin má potvrzené účinky na výkonnost, protože podporuje syntézu bílkovin ve svalech a může při zátěži sloužit jak zdroj energie. Zároveň však může také usnadnit hubnutí, protože pozitivně ovlivňuje metabolismus tuků a pomáhá udržet vyrovnanou hladinu glukózy v krvi. Velmi bohatým zdrojem leucinu je například syrovátka.

 

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock