Jaké je tvé HQ?

Jaká velikost porce je pro tebe optimální, když si chceš udržet váhu nebo zhubnout, to ti bohužel nikdo přesně neporadí. Dobrou pomůcku ale představuje tzv. koeficient hladu neboli HQ.

Když jsme ještě byli kojenci, začali jsme vřeštět, když jsme dostali hlad. A když jsme se cítili plní, jíst jsme přestali a na základě našich pocitů jsme si perfektně regulovali optimální příjem potravy. S přibývajícím věkem se bohužel schopnost regulovat příjem jídla vytrácí. Už nejíme proto, že máme hlad, ale protože nás honí mlsná, protože to jídlo prostě vypadá lákavě, protože jsme ve stresu, protože se nudíme… Důsledkem je pak přibírání na váze.

Ani hladový, ani přežraný

Chytrou pomůcku, jak udržet optimální příjem potravy, je tzv. koeficient hladu. Jde o desetistupňovou škálu kvantifikující naše pocity hladu či nasycení (viz tabulka). Pro správný přístup k jídlu bychom se pak po veškerý čas měli držet ve škále 4-6, tj. najíst se v okamžiku, kdy se cítíme částečně hladoví, a přestat v okamžiku, kdy dosáhneme pocitu „jsem téměř nasycený“. V podstatě jde o obdobu známého přísloví „jez do polosyta“.

Když se totiž dostaneš třeba na stupeň 8 (velký hlad), regulační mechanismy začnou dostávat na frak. Dáváme pak přednost pokrmům s vysokým glykemickým indexem, které nám rychle dodají energii, a máme tendenci se přejídat. Nikdy, opravdu nikdy bychom se neměli ocitnout na stupni 9 nebo 10, protože to už jsou stavy, kdy je člověk schopen vyjíst třeba popelnici. Škodlivost stupně 1 a 2 pak ani nemá smysl rozebírat.

Tabulka

Koeficient hladu

HQ stav pocit
1 Extrémně přežraný Je mi špatně, jídlo už nechci ani vidět
2 Přejedený Už se do mě nic nevejde
3 Nasycený Bylo toho tak akorát
4 Téměř nasycený Ještě něco by se do mě vešlo
5 Neutrální Ani hlad, ani sytost (na jídlo nemyslím)
6 Trochu hladový Něco bych si dal, ale nemusí to být hned
7 Hladový Je čas na jídlo
8 Hodně hladový Je čas na pořádně velké jídlo!
9 Extrémně hladový Nejsem schopen myslet na nic jiného
10 Vyhladovělý Sežral bych i svoje boty

Jak hubnout v zimě? Přidej vitamin D!

V našich zeměpisných šířkách trpí až 70 % populace nedostatkem vitaminu D3 (trojka v názvu značí živočišnou formu vitaminu D). Vrcholu tento stav dosahuje na konci zimy, kdy máme za sebou několik měsíců, v nichž jsme minimálně vystavovali pokožku slunci.

Vitamin D3 je přitom velice důležitý nejen pro naše kosti a imunitu, ale je i nezbytný pro pálení tuků. Čím vyšší je navíc naše hmotnost, tím více vitaminu D3 potřebujeme, a s tím roste i pravděpodobnost, že nám bude scházet.

Pokud tedy chceš i nyní úspěšně pokračovat ve shazování nadbytečných kilogramů, mysli na dostatečný příjem vitaminu D3:

  • Zařazuj do stravy zdroje tohoto vitaminu, například tučné ryby, vejce nebo kvalitní tučnější sýry.
  • Snaž se pobývat venku v poledních hodinách.
  • Vhodné jsou i doplňky stravy s vitaminem D3.
  • Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock