I na první pohled banální uchování potravin má svá pravidla. „Jídlo si chcete uchovat co nejdéle a v nejlepší kvalitě, abyste z něj mohli přijmout pro tělo prospěšné látky a potraviny si vychutnat. Předejdete tak i možným zdravotním potížím a plýtvaní,“ říká Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.
1. Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5 °C a v mrazničce kolem -18 °C. Dnešní lednice ale umí s teplotou pracovat více, a tak se teploty v horní části mohou lišit od spodní, i od boxu ve dveřích.
2. Do horních polic ukládejte potraviny, jako jsou vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, na kterých je označení vyloženě vybízející k uchování v chladu. Výše je zároveň vyšší teplota, která pomáhá optimálně k uchování takovýchto potravin.
3. Do nižších polic s nižší teplotou ukládáme čerstvé maso. Nízká teplota zabrání množení a míchání organismů z mléčných a masných produktů.
4. Níže už bývají boxy na ovoce a zeleninu. Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně, kvůli přenosu pachů a plísní. Sezónní zeleninu a ovoce si můžete dopřát celoročně uchováním v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů.
5. Do lednice nepatří rajčata, olivový olej, tropické ovoce (např. ananas, banán, mango) a červené víno. Tyto potraviny chladem ztrácejí svou chuť a vlastnosti.
6. Nejteplejším místem jsou dveře ledničky. Ukládejte sem nápoje a různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení.
7. Ve skříňce kuchyňské linky jsou nejčastěji uchovány potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jsou to potraviny, kterým stačí být především v suchu. K praktickému uložení, pro lepší organizaci i uchování potravin, můžete nakoupit dózy či sáčky s uzavíráním na zip. Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů.
8. Do této zóny patří i pečivo. Chléb vždy uchovávejte mimo sáček z obchodu. Patří do chlebníku, nebojte se ho zabalit pouze do kuchyňské utěrky. Sáčky jsou neprodyšné a způsobí zplesnivění. Rohlíky ovšem v sáčku zůstat mohou, v utěrce by brzy ztvrdly.
Zabalte to. Zn.: Správně
- Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první. Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost.
- Brambory a batáty i houby patří do papírového sáčku. Zatímco ale zelenina přijde do temné místnosti, houby do police.
- Bylinky se stonky ve vodě a lehce zabalené uchovávejte na lince.
- Parmazán zabalte do pečícího papíru.
- Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip.
- Do lednice nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout.
- Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a desinfekci lednice.
- Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.
- V úložných prostorech na potraviny zaveďte strategii FIFO – první dovnitř, první ven. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.
RECEPT
2x pomazánka ke snídani
Snídaně by neměla být těžká, ale vydatná, aby vám dodala energii. V ranních hodinách se hodí konzumovat ovoce – třeba ve formě smoothie, které má hodně cukrů, protože má pak tělo ještě spoustu času je do večera stihnout zpracovat. Pokud se ale po ránu jen s ovocem nespokojíte, sáhněte po celozrnném pečivu. Co k němu? Ideálně domácí pomazánku, jejíž tvorba nezabere příliš času. Zato víte, co do ní dáváte.
Pohanková pomazánka
Připravte si:
- 100 g pohanky
- 250 g tvarohu
- česnek
- petrželová nať
- sůl a pepř
Postup: Uvařenou pohanku nechte vychladnout, poté vmíchejte tvaroh, prolisovaný česnek, nakrájenou petrželovou nať, sůl a trochu pepře. Natírejte na plátky žitného chleba a dozdobte zeleninou.
Sardinková pomazánka s vejcem
Připravte si:
- 50 g marinovaných sardinek
- 3 vařená vejce
- 1/2 cibule
- 1 lžíce hořčice
- 1 rajče
- sůl, mletý pepř
Postup: Sardinky rozmačkáme vidličkou, přidáme vejce, najemno nakrájenou cibuli, hořčici a dochutíme solí a pepřem. Pomazánku mažeme na plátky kváskového chleba.
Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock