Italský výzkum říká ano těstovinám

Italský výzkum říká ano těstovinám

Večer před dlouhým během nebo velkým závodem si pravděpodobně
dopřáváte vrchovatý talíř těstovin. Možná ale také někdy trpíte výčitkami
svědomí s tím, že toto „tradiční běžecké jídlo“ není ve vašem jídelníčku
úplně tím nejlepším.

Naštěstí nedávná studie – která je jak jinak než z Itálie – mluví ve prospěch
těstovin. Ale všeho s mírou.
Na zoubek středomořské stravě a jejímu (pozitivnímu) vlivu na obezitu se
podívali výzkumníci z IRCCS Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed
v italském Pozzilli.
Obiloviny jsou hlavním zdrojem sacharidů a Italové jich přijmou nejvíce právě
ve formě těstovin. V posledních letech ale trend jejich konzumace začal upadat.
Vědci proto porovnávali data ze dvou různých rozsáhlých studií a analyzovali
data o výživě a BMI více než 23 tisíc lidí.
Bylo zjištěno, že pro účastníky, kteří konzumovali více těstovin, je také snazší
následovat zásady středomořské stravy. Rovněž jedli více rajčat, olivového
oleje, česneku a cibule, zralých sýrů a rýže. Stejně tak byla vyšší spotřeba
těstovin spojena s nižším výskytem nadváhy a obezity. Tyto závěry celkově
potvrzují výhody konzumace středomořské stravy jako takové, právě včetně
těstovin.

Vytěžte z těstovin maximum

• Připravte si těstoviny se zdraví prospěšným (zejména srdci) olivovým olejem,
restovanou barevnou zeleninou a posypejte je tvrdým sýrem se zvýšeným
obsahem vápníku, jako je parmezán.
• Zpestřete si jídelníček celozrnnou variantou pro zvýšení vlákniny, ale
i ořechovou příchuť.
• Poohlédněte se po speciálních těstovinách s vyšším obsahem bílkovin.
• Pamatujte, všechno je o množství. Velikost jedné porce by měla být 1/2 až
1 šálek vařených těstovin.

6 důvodů, proč pivo (zas tolik) nevadí

Zapíjíte běh rádi pivem? Teď si to konečně můžete obhájit některým z jeho
zdravotních benefitů. Ale pozor: ženy by neměly konzumovat víc než jedno
denně, muži nanejvýš dvě.

1. Snížení rizika srdečních onemocnění
Desítky studií z Harvardovy univerzity ukazují vazbu mezi umírněnou
konzumací alkoholu a nižším rizikem (o 25 až 40 %) srdečního infarktu nebo
úmrtí způsobeného kardiovaskulárním onemocněním.

2. Vyšší hustota kostí
Studie prokázaly, že pivo, zvláště to tmavší, obsahuje vysoké množství
křemíku, což přispívá ke zdraví kostí a pojivové tkáně. To je přínos i v boji
proti osteoporóze.

3. Prevence Alzheimerovy choroby a demence
Přiměřené pití piva vám může pomoci zůstat na vrcholu duševní aktivity.
Vědci z Univerzity v Lan-čou zjistili, že látky obsažené ve chmelu mohou
chránit před stresem i nástupem demence.

4. Snížení hladiny cholesterolu
Studie Americké kardiologické asociace zjistila, že střídmá konzumace piva
může zvýšit hladinu zdravého HDL cholesterolu. Výrazněji to platí u žen.

5. Žádné ledvinové kameny
Bylo prokázáno, že konzumace jednoho piva denně může snížit riziko
bolestivého onemocnění až o 40 procent.

6. Boj s rakovinou
Němečtí výzkumníci zjistili, že xanthohumol obsažený v pivním chmelu může
blokovat nadměrnou tvorbu testosteronu a estrogenu a tím snížit
pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty u mužů a rakoviny prsu u žen.

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock