Vsaď na zrna z dávnověku

Na pšenici v zásadě není nic špatného, problém je ale v tom, že jí jíme moc. Proto se vyplatí namísto ní do jídelníčku více zařazovat obiloviny, pseudoobiloviny a semena, pro která odborníci využívají termín „ancient grains“ (starověká zrna).

Mezi důvody zvýšeného zájmu o starověká zrna určitě patří fakt, že řada z nich je bezlepková (a další obsahují lepku oproti pšenici méně), takže zapadají do populárního trendu konzumace bezlepkové stravy. Většina z nich obsahuje ve srovnání s pšenicí výrazně vyšší podíl bílkovin, ale i vitaminů a minerálů, a navíc jsou při pěstování méně náročná na zavlažování a používání pesticidů a hnojiv. Vyzkoušet můžeš například:

Amarant

Na rozdíl od většiny obilovin obsahuje ve větším množství esenciální aminokyselinu lysin, takže je možné ji využít jako plnohodnotný zdroj komplexních bílkovin.

Quinoa

Také ona vyniká obsahem kvalitních bílkovin. Navíc je přirozeně bezlepková, obsahuje vysoké množství vlákniny, antioxidantů, manganu a hořčíku.

Špalda

Nejstarší známá odrůda pšenice obsahuje oproti té běžné méně lepku, více bílkovin a méně stravitelných sacharidů. Je také bohatá na beta-karoten, vitaminy skupiny B, draslík, síru a hořčík. Působí protizánětlivě a snižuje riziko cukrovky.

Kamut

Další velmi stará odrůda pšenice pochází z Egypta. Oproti běžné pšenici obsahuje méně lepku, více bílkovin, vitaminů a zinku. Podporuje hormonální rovnováhu, zejména činnost štítné žlázy.

Teff

Semena miličky habešské jsou někdy označována jako potraviny 21. století. Kromě sacharidů a bílkovin jsou bohatá na minerály a stopové prvky – oproti pšenici obsahují například 2x více železa. Teff je proto vhodný při chudokrevnosti, ale i při osteoporóze a kardiovaskulárních onemocněních.

Text: Blanka Gololobová| Foto: Shutterstock