Polenta je jemná kukuřičná krupice typická zejména pro italskou a balkánskou kuchyni. U nás se nejčastěji setkáme s instantní kukuřičnou polentou vhodnou na přípravu kaší, knedlíků či placek.
Polenta je bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitaminy (zejména skupiny B) a minerály (hořčík, zinek, selen, mangan a železo). Navíc je velmi sytá, k zahnání hladu postačí i malá porce. „Díky dostatečnému obsahu glukózy je skvělým pomocníkem pro odbourání stresu, působí proti únavě a poskytuje energii a vitalitu pro mozek. Navíc je kukuřičná polenta přirozeně bezlepková,“ říká Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX.
Jakmile polentu vsypete do vroucí vody, je třeba ji míchat na mírném plameni, dokud se nezačne oddělovat od stěn nádoby. Doba závisí na typu polenty – instantní stačí 5 minut. Důležité je dobře ji osolit.
„Polenta se může podávat samostatně – ochucená, nebo může posloužit jako příloha k masům, zelenině, či do salátů. Často se servíruje s různými omáčkami nebo se může po vychladnutí zapéct v troubě, usmažit či ugrilovat,“ doplňuje Martin Moučka.
RECEPTY
1. Rajčatová polenta se sázeným vejcem
150 g polenty
4 větší rajčata
čerstvá bazalka
4 vejce
sůl, pepř, olivový olej
Polentu uvaříme. Rajčata nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme bazalku a olivový olej a promícháme. Z vajec uděláme volská oka, popř. sázená vejce a pokládáme na směs polenty a rajčat. Nakrojíme žloutek, aby se chutě spojily. Podáváme jako slanou snídani nebo předkrm.
2. Polentové tousty s rajčaty a balkánským sýrem
200 g polenty
150 g cherry rajčat
100 g balkánského sýra
svazek jarní cibulky
sůl, pepř, olivový olej
Plech nebo zapékací mísu pomažeme olivovým olejem. Uvařenou polentu na ni rozprostřeme do 1 cm silné vrstvy, dáme zapéct na 250 °C do trouby, cca na 10 minut. Zatím si v misce připravíme směs na tousty. Nakrájíme rajčata nadrobno, přidáme nakrájený sýr a jarní cibulku. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem. Polentu vyndáme z trouby a krájíme na čtverečky nebo trojúhelníčky a poklademe směsí.
6 pravidel pro konzumaci zeleniny
Zelenina je nezbytnou součástí zdravého jídelníčku. Abychom z ní však vytěžili maximum, je třeba dodržovat některá pravidla.
- Dávejte přednost lokálním produktům. Sklízejí se zralé, takže obsahují více živin.
- Kombinujte různé druhy. Jen tak získáte co nejširší spektrum živin.
- Dopřejte si spektrum barev. Rostlinná barviva mají řadu pozitivních účinků na zdraví.
- Jezte ji syrovou i tepelně upravenou. Některé živiny se sice tepelnou úpravou ztrácí, jiné ale využijete mnohem lépe.
- Nezapomeňte na tuk. Řada prospěšných látek je totiž rozpustná pouze v tucích. Syrovou zeleninu zakápněte rostlinným olejem, při tepelné úpravě ji třeba poduste na másle.
- Zeleninu nejezte bezprostředně před tréninkem ani po něm.
Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock