Pokud jste někdy navštívili Španělsko a ochutnali místní kuchyni, těžko jste mohli vynechat drobnou podzemní hlízu jménem čufa (chufa) či z ní připravený nápoj orčata (horchata). Připravte si jej i doma – jde totiž o potravinu, která prospěje vašemu zdraví i běžecké výkonnosti.
Čufa pochází ze Španělska, svým vzhledem připomíná seschlý lískový oříšek a má i příjemnou oříškovou chuť. Můžete ji mlsat samotnou, přidávat do müsli či jogurtu anebo z ní vyrábět lahodný nápoj jménem orčata – ve všech těchto podobách vám čufa nejen zachutná, ale také všestranně prospěje.
Podpoří výkonnosti i sexualitu
Obsahuje řadu důležitých aminokyselin, zvláště přitom vyniká obsahem jedné z nich – argininu. Arginin sice nepatří mezi esenciální aminokyseliny, tělo si ho dokáže samo vytvářet, pokud mu ho však dodáme potravou, ušetří energii na jeho tvorbu a může ji využít lépe.
Dostatečný příjem argininu je velmi přínosný zvláště pro sportovce. Populární je zejména mezi vyznavači rychlostních a silových disciplín, protože zvyšuje produkci růstového hormonu, a tím i tvorbu svalové hmoty. Důležitý je však i pro výkonnost vytrvalců, protože se v organismus podílí na produkci oxidu dusnatého. Ten roztahuje cévy, a tím při zátěži zlepšuje zásobení svalů kyslíkem a živinami a zrychluje odvod metabolických zplodin. Po výkonu pak příznivě ovlivňuje regeneraci. Za zmínku pak určitě stojí i fakt, že arginin příznivě ovlivňuje sexualitu a tvorbu spermií.
Čufa je ovšem bohatá i na další živiny:
Minerály: Obsahuje zejména vápník, draslík, hořčík, zinek, železo, fosfor, železo, mangan a měď.
Mastné kyseliny: Obsahuje řadu esenciálních nenasycených mastných kyselin (jejich složením se podobá například olivám).
Vitaminy: Obsahuje B1, C, E, kyselinu listovou a niacin.
Kromě toho je bohatým zdrojem vlákniny, neobsahuje cholesterol, má nízký podíl sodíku a je přirozeně bezlepková. Za zmínku stojí i její antioxidační a probatické účinky. 100 g čufy obsahuje 1635 kJ (386 kcal).
Z čufy se rovněž lisuje panenský olej, který je nesmírně bohatý na nenasycené mastné kyseliny a svou kvalitou se vyrovná nejlepším olivovým olejům. Hodí se do salátů či na grilování masa a zeleniny, ale skvělý je i na masáže.
Recept pro vás
Vyrobte si vlastní orčatu
» Orčata je nápoj příjemné chuti, který je nedílnou součástí středomořské kuchyně (hlavně v jihozápadním Španělsku). Neobsahuje laktózu, je bohatý na živiny, obsahuje probiotika a enzymy podporující trávení. Orčata v parném létě výborně osvěží, můžete ji použít i jako regenerační nápoj. Příprava je následující:
» 250 g čufy ponořte do vody a nechte v lednici namáčet 6–8 hodin (během této doby vodu 2x vyměňte). » Čufu rozmixujte spolu s 700 ml studené vody (můžete přidat i kostky ledu), vzniklou hmotu zabalte do gázy a propasírujte přes cedník. » Vzniklou šťávu nařeďte 300 ml vody a znovu opakujte proceduru s gázou a cedníkem.
» Přidejte cukr dle chuti a nápoj zchlaďte, ideální teplota na podávání jsou 2 °C, pokud dojde ke zmražení, ztrácí svoji chuť.
|