Proč jsem tak unavený? – 2. část

Proč jsem tak unavený? – 2. část

První část článku, kde radíme co s nedostatkem železa, hořčíku a serotoninu najdete zde .

4. Přetížili jste játra

Játra jsou v podstatě obrovská chemická továrna. Zpracovávají a vylučují vlastní produkty metabolismu i škodliviny přijaté zvenčí, dochází v nich k přeměně cukrů, tuků a bílkovin. Skladují se zde vitaminy a minerály, vytváří se tu žluč, enzymy a bílkoviny. Při sportu v játrech dochází ke štěpení tuků, které slouží jako zdroj energie, zpracovává se zde kyselina mléčná a také je tu uskladněna část glykogenových zásob.

K přetížení jater může dojít velice snadno – stačí to trochu přehnat s alkoholem, špatně si umýt chemicky ošetřenou zeleninu nebo pobývat ve znečištěném prostředí. Prvním příznakem, že něco není v pořádku, je přitom právě zvýšená únava a zhoršená výkonnost. K ní se pak mohou přidat například trávicí a kožní problémy, nespavost nebo pálení očí (podle čínské medicíny jsou právě oči s játry úzce propojeny).

Čím potěšit játra

  • Omezte konzumaci alkoholu, smažených pokrmů a živočišných produktů.
  • Dopřejte si zeleninu mírně hořké chuti, jako je například čekanka či rukola.
  • Skvělá je černá ředkev. Obsahuje totiž silici rafanol, která účinně čistí játra.
  • Do salátu si můžete přidat olej z ostropestřce mariánského.
Pomazánka z černé ředkve

Černá ředkev nejen účinně čistí játra, ale zároveň je bohatá na vitaminy C, B, železo, měď, hořčík a vápník.

Ředkev oloupejte, nastrouhejte, prosolte a nechte chvíli odležet (do dvou minut zůstane pikantní, po 10 minutách odležení bude její chuť jemná). Pak ji smíchejte s jedním balením měkkého tvarohu a dochuťte nasekanou petrželkou. Pokud je pomazánka příliš hustá, přidejte 1-2 lžíce zakysané smetany.

5. Podráždili jste slinivku

Slinivka patří mezi opomíjené orgány a přitom je pro zdraví celého organismu zcela zásadní. Produkuje totiž trávicí enzymy, díky kterým můžeme využít živiny obsažené v potravě. Pokud je funkce slinivky narušena, můžeme trpět například deficitem řady vitaminů či minerálů, i když jich v potravě přijímáme dostatek. Nemusí přitom jít o žádný vážnější problém – úplně stačí, když slinivku podráždíme například přemírou alkoholu, kořeněného či kyselého jídla.

To se pak většinou projeví jako trávicí obtíže – třeba pocitem „kamení v žaludku“ po jídle nebo průjmy.

Čím potěšit slinivku

  • Omezte alkohol, kyselé a kořeněné potraviny, ale i smažená jídla.
  • Přijímejte dostatek antioxidantů, skvělým zdrojem jsou například borůvky nebo třešně.
  • Příznivě působí čaj lapacho, z bylinek třeba brutnák lékařský.

6. Vynecháváte tuky

Tuky nejsou jed, naopak. Jednou z možných příčin dlouhodobé únavy a zhoršené výkonnosti totiž může být právě jejich nedostatečná konzumace. V jedné studii dokonce vědci zjistili, že běžci konzumující nízkotučnou dietu mají o čtrnáct procent horší vytrvalost než ti, kteří si tuky dopřávají v rozumné míře.

Jaké tuky prospívají

  • Skvělé jsou za studena lisované rostlinné oleje. Není to ale jen ten olivový, vynikající jsou i oleje z různých semen a ořechů. Zkuste třeba lněný, sezamový, z lískových oříšků, mandlí nebo pšeničných klíčků.
  • Neopomíjejte rybí tuk, který obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
  • Bát se nemusíte ani másla a sádla, jen je třeba je konzumovat s mírou.

7. Hladovíte v odpočinkový den

Zvláště „kondičkáři“, kteří chtějí běháním především hubnout, mají někdy hrůzu z odpočinkových dní. Ze strachu, aby nepřibrali, se v nich preventivně omezují v jídle. Pochopitelně dělají velkou chybu, protože výkonnost neroste při tréninku, ale při odpočinku. I když tedy nesportujeme, stále probíhá doplňování glykogenových zásob (po těžším tréninku trvá až 24 hodin), budování nové svalové hmoty a opravy té poškozené.


Co jíst při odpočinku

  • Dopřejte si dostatek bílkovin, z cukrů preferujte ty složitější, například ve formě celozrnného pečiva.
  • Můžete si dát i hůře stravitelné jídlo, které v tréninkový den vaše tělo nezvládá, například luštěniny, tučné ryby apod.
  • Pokud odpočinek následuje po těžkém tréninku, dejte si protizánětlivé potraviny, třeba olivový olej nebo bobulové ovoce.