Utečte nemoci – 3. část

Utečte nemoci – 3. část

Třetí část článku o tom, co vám v zimě pomůže doplnit do těla energii, kterou jste mu vzali pohybem. Přečtěte si také první a druhou část článku.

8. Vsaďte na antioxidanty

Volné radikály nejen zvyšují riziko poškození řady druhů buněk v těle, ale zároveň oslabují i imunitní systém. Pro jejich neutralizaci je nezbytný dostatečný příjem antioxidantů. Mezi ně přitom nepatří pouze známá vitaminová trojka A, C, E – svou silou je mnohonásobně předčí například rostlinná barviva ze skupiny bioflavonoidů (zvláště bohaté jsou na ně barevné bobuloviny, například borůvky, ostružiny nebo maliny) či hydroxythyrosol z olivového oleje.

9. Pečujte o své ledviny

Imunita je velmi složitý mechanismus, na kterém se podílí celá řada tělesných systémů. Podle fytoterapeuta Romana Kindla přitom stěžejní roli hrají naše ledviny.

„Když ke mně přijde člověk s jakýmikoliv imunitními problémy, ať už je to větší náchylnost k infekčním chorobám, nebo třeba alergie, prakticky vždy u něho objevím zhoršenou funkci ledvin,“ říká tento odborník. „Oslabené ledviny jsou navíc jednou z hlavních příčin chronických zánětlivých procesů kdekoliv v těle, a dokonce mohou přímo vyvolávat příznaky, které považujeme za nachlazení či virózu – třeba kašel a rýmu.“

A co všechno můžeme pro tento orgán udělat? Především dostatečně pít, a to minimálně 2,5 l tekutin denně (pozor, káva se nepočítá!). Ledviny také milují teplo – vadí jim prochladnutí, a to nejen v oblasti beder, ale i chodidel, kde jsou zakončení jejich energetických drah. Pozitivně působí bylinné čaje, například z přesličky, zlatobýlu, vřesu, tužebníku či medvědice.

A jednou za čas simůžete dopřát i bylinnou koupel podle Evy Moučkové: Do dvou litrů vody dejte po třech deseticentimetrových větvičkách smrku, břízy, vrby a dubu, polévkovou lžíci přesličky a kopřivy. Povařte 15 minut, sceďte do vany teplé 37–38 °C a ležte v ní maximálně 20 minut, delší koupel vyčerpává.

10. Dostaňte do střev laktobacily

Naše tlusté střevo obývá více než 400 druhů přátelských bakterií. Některé vyrábějí důležité vitaminy, jiné zase hrají zásadní roli ve fungování imunitního systému. Pokud je rovnováha ve střevech narušena a přátelských bakterií ubude nebo je nahradí ty nepřátelské, projeví se to mimo jiné zhoršením obranyschopnosti a vyšší náchylností k infekcím a zánětům.

V zachování této křehké rovnováhy nám přitom mohou výrazně pomoci tzv. probatické bakterie (nejznámější jsou ty z kmenů Lactobacillus a Bifidobacterium). Najdeme je například v kysaných mléčných výrobcích, jako jsou kvalitní živé jogurty a kefír (tedy nejen v malých lahvičkách známých z televizních reklam), ale i třeba v kysaném zelí (nepasterizovaném!) či sójových výrobcích miso a tempeh.

Text: Blanka Gololobovová
Foto: Shutterstock