Místo kalorií hlídejte kvalitu

Místo kalorií hlídejte kvalitu

Trochu to připomíná debatu, jestli bylo dříve vejce, nebo slepice. Vědci New Balance Foundation Obesity Prevention Center v Bostonu totiž přišli s tvrzením, že nejenom přejídání způsobuje obezitu, ale že i obezita způsobuje přejídání.

Výzkumy naznačující, že k léčbě obezity možná nestačí ono známé „nežer a hejbej se“, započaly na sklonku minulého století. Ukázalo se například, že tuková tkáň není jen zásobárnou energie, ale má i další funkce, mezi které patří produkce hormonů.

Když hormon říká „nejez“

Jde například o hormon leptin, který za normálních okolností říká mozku, že zásob je dostatek, a není tedy třeba nadměrně jíst či zpomalovat metabolismus. Objeven byl v roce 1994 a tehdy vzbudil velké naděje, protože obézní myši po jeho aplikaci výrazně zhubly. Bohužel se ale ukázalo, že u lidí to takhle nefunguje. Pokud je totiž v těle tuku moc, jako je tomu v případě obezity, vzniká v těle leptinová rezistence. Tuková tkáň pak může tohoto hormonu produkovat třeba kýbl denně, ale mozek už její signály neposlouchá. Naopak může nabýt dojmu, že zásob je málo a je třeba se nacpat.

Můžou za to cukry?

Výše zmínění badatelé navíc tvrdí, že zásadní roli v začarovaném kruhu obezity hrají cukry. Pokud jich tělo obdrží větší dávku, spustí to masivní produkci inzulinu. Energie z cukrů se rychle uloží (do tuků, pochopitelně), hladina glukózy klesne a s ní i ochota organismu spalovat větší množství energie. A navíc se dostaví hlad.

Cestu k hubnutí proto trochu kacířsky nevidí v hlídání rovnováhy mezi energetickým příjmem a výdejem, ale naopak místo toho radí zaměřit se na konzumaci zdravé, kvalitní stravy s nízkým glykemickým indexem. To znamená dostatek kvalitních bílkovin a zeleniny, rostlinné tuky a sacharidy převážně ve formě celozrnných obilovin. Tím dojde k obnově přirozených regulačních mechanismů těla a cesta k účinnému hubnutí se otevře.

Zánět komplikuje hubnutí!

Pokud máme v těle nadměrné množství tuku, spouštějí se mechanismy, které způsobují vznik zánětlivých procesů. Ty pak zvyšují riziko vzniku vážných chorob, jako je ateroskleróza či cukrovka, a zároveň komplikují snahu o hubnutí. Pokud se tedy chcete zbavit nadbytečných kilogramů, vyplatí se nejen omezit příjem energie, ale zároveň do jídelníčku zařadit potraviny s protizánětlivým účinkem. A které to jsou?

Bobulové ovoce – obsahuje barviva antokyany

Olivový olej – najdete v něm hydroxytyrosol a nenasycené mastné kyseliny

Ryby – za protizánětlivé účinky vděčí omega-3 nenasyceným kyselinám

Listová zelenina – obsahuje hojnost protizánětlivého chlorofylu

Cibule – zvláště červená varianta

Jablečný ocet – neutralizuje překyselení, které podporuje vznik zánětů

Koření – nejúčinnější jsou ty s vysokou antioxidační aktivitou, zejména zázvor, kurkuma a oregano

Celer – obsahuje více než 20 protizánětlivých složek

Pomalu jíst, rychle hubnout?

Nedávná srovnávací studie publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition potvrdila, že rada jíst pomalu má opravdu smysl. Osoby, které si na jídlo dopřejí více času, totiž v jeho rámci v průměru spořádají méně kalorií než „závodní jedlíci“. Naopak se nepotvrdilo, že by rychlost konzumace potravy měla nějaký vliv na dobu, za kterou po jídle dostaneme znovu hlad.