Co jíst ve dnech odpočinku?

Co jíst ve dnech odpočinku?

Odpočinkové dny nejsou v tréninkovém plánu jen tak, ale hrají důležitou roli při adaptaci těla na zátěž. Proto také rozhodně není jedno, co v jejich průběhu jíme. Máme pro tebe pár pravidel, která se vyplatí dodržovat.

Trénink představuje pro tělo jen podnět. To podstatné, tedy změny zajišťující adaptaci těla na zátěž, se děje až po jeho skončení. Proto vůbec není jedno, co děláme mimo běh. Důležitou roli v adaptaci těla na zátěž hrají i volné dny – nejen z pohledu programu, ale i jídelníčku.

Dostatek paliva

Běžci, kteří bojují s váhou, mají často tendenci ve volných dnech jíst méně, protože „nic nespálili“. Tady je třeba si nastavit priority. Pokud je tvůj hlavní cíl zhubnout, je například možné ve dnech volna snížit příjem sacharidů, abys podpořil(a) metabolismus tuků. Pokud ale toužíš po růstu výkonnosti, příjem energie rozhodně nesnižuj. Pro správný průběh adaptačních a regeneračních procesů je tělu nutné zajistit dostatek živin (bílkovin, vitaminů, minerálů a esenciálních tuků), ale i energie.

Změny jen drobné

Ideální není ani opačný extrém – pokud v tréninkových dnech upřednostňuješ lehčí, dobře stravitelná jídla, dobře prorostlý bůček není ani při odpočinku vhodnou volbou. Můžeš však zařadit pokrmy, které jsou sice zdravé, ale s intenzivním tréninkem nejdou příliš dohromady – třeba větší množství luštěnin či nadýmavé zeleniny.

Vzhůru na party? Radši ne!

„Když mě zítra nečeká trénink, vyrazím s přáteli!“ Tohle rozhodnutí vypadá lákavě, ale všeho s mírou. Zaprvé není vhodné se dostat do spánkového deficitu, a stejně tak může napáchat velké škody i nadměrná konzumace alkoholu. Ten totiž například zpomaluje tvorbu svalových bílkovin, takže zpomalí nejen růst svalové hmoty, ale i opravy poškození svalových vláken po náročném tréninku.

Čas na klíčky

Předjaří je obdobím, kdy nastává problém koupit kvalitní zeleninu. Skvělou volbou jsou proto klíčky, které bývají velmi bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, antioxidantů, aminokyselin, a hlavně aktivních enzymů. Klasikou jsou klíčky mungo, ale klíčit se dá prakticky cokoliv, včetně semen zeleniny – výživovou bombou jsou například klíčky ze semen ředkvičky, brokolice či červené řepy. Jen je třeba si sehnat semínka, která jsou určena právě pro klíčení.

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock