5 potravin, které vypadají zdravě, ale rozhodně s nimi nezhubnete

5 potravin, které vypadají zdravě, ale rozhodně s nimi nezhubnete

To co jíme, zásadním způsobem ovlivňuje náš zdravotní stav. Jaké potraviny by podle odborníků neměly ve zdravém jídelníčku vůbec figurovat, ať už z hlediska zdraví nebo hubnutí? A které naopak zařadit?

Ochucené mléčné výrobky

Mléčné výrobky plné cukru a aromat místo skutečného ovoce nejsou prospěšné z hlediska zdraví ani štíhlé postavy. Například ochucený jahodový kefír obsahuje okolo 12 gramů přidaného cukru na 100 ml, přičemž velikost celého balení je 450 ml. Svačinka s tímto obsahem cukru se tak za zdravou rozhodně považovat nedá. Zdravější alternativou jsou neslazené bílé kefíry, jogurty nebo neochucená mléka, avšak podle Martina Kudery, zakladatele Farmy Živina jsou ještě vhodnější volbou rostlinná mléka jako třeba ovesné mléko, které však musí být složené pouze ze základních potravin, tedy pitné vody, ovsa, slunečnicového oleje a himalájské soli. A nesmí obsahovat žádná aditiva.

Ovesné mléko obsahuje necelé 4 gramy cukru na 100 ml. Navíc je přirozeně bez laktózy, takže se hodí pro lidi trpící intolerancí na laktózu i pro vegany. Jeho chuť je neutrální a je ideální volbou na snídani společně s domácí granulou. Zároveň je skvělou alternativou klasického mléka do kávy,“ tvrdí Martin Kudera. Podle jedné švédské studie ovesné mléko dokonce přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Přeslazené snídaňové cereálie

Dáváte si na snídani cereálie? Naneštěstí těch, které jsou zdravé a zároveň vhodné při redukci, je skutečně jen málo. „Většina snídaňových cereálií obsahuje velké množství cukrů a tuku, deklarovaný ovocný podíl bývá zanedbatelný a oříšky jsou nekvalitní,“ říká hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Clubu Contours a dodává, že mnozí by byli nejspíš překvapeni ze zjištění, že porce jejich oblíbených cereálií obsahuje víc kalorií než dezert z cukrárny. Kromě toho kupované cereálie jsou průmyslově zpracované, což zdraví ani postavě taky neprospívá. „Chcete-li si dát na snídani něco sladkého a zároveň zdravého, připravte si kaši z obyčejných ovesných vloček a dochuťte je čerstvým ovocem, proteinovým práškem nebo lžičkou oříškového másla,“ radí Tereza Kompánková.

Müsli tyčinky

Mnozí výrobci tvrdí, že müsli tyčinky zaženou hlad, dodají energie a jsou ideální na hubnutí. Ve skutečnosti je na tom však většina běžně dostupných müsli tyčinek podobně jako slazené cereálie. „Mají vysokou energetickou hodnotu, zejména ty s čokoládovou nebo jogurtovou polevou, a to znamená, že pokud chcete zhubnout, měli byste se jim obloukem vyhnout,“ varuje trenérka Kompánková. Pokud si však na müsli tyčince rádi pochutnáte, nemusíte se jí úplně vzdávat. Správně zvolená tyčinka poslouží jako dobrý zdroj energie při fyzické aktivitě – výšlap na hory, projížďka na kole, sjezdové lyžování, běžky. Jakou vybrat? Nejlépe naturální ovesnou müsli tyčinku oslazenou ovocem či doplněnou o oříšky. Pozor si dejte na přidaný cukr, náhradní sladidla a celkovou gramáž.

Agávový sirup

Dochucujete svoje snídaňové cereálie sirupem z agáve? A věděli jste, že ačkoliv má agávový sirup nízký glykemický index, tak je to téměř čistá fruktóza (cca 75 %)? Podle výzkumů, o kterých se zmiňuje na svých stránkách nutriční specialista Dr. Jonny Bowden, nadbytek fruktózy podporuje vznik inzulinové rezistence a riziko srdečně-cévních onemocnění. Podporuje rovněž ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku cukrovky II. typu a metabolického syndromu.

Sirup z agáve je navíc vysoce průmyslově zpracovaný produkt, proto ho jako zdravé sladidlo nedoporučuji. Zdravou alternativou klasického cukru je erythritol, který neobsahuje žádné kalorie a na rozdíl od jiných sladidel nemá pachuť. Jeho výroba probíhá fermentací přímo z ovoce. Dokonce se přirozeně vyskytuje v některých fermentovaných potravinách – v hroznech, hruškách nebo melounech,“ říká Martin Kudera a dodává, že erythritolem si můžete osladit teplé nápoje a využít se dá i při vaření a pečení.

Oříšky v čokoládě

Oříšky v čokoládě nebo jogurtové polevě sice chutnají dobře, ale mezi zdraví prospěšné potraviny je zařadit nelze. „Oříšky v čokoládové polevě jsou ve své podstatě jen kombinací cukru a levných tuků. Pokud balíček takovéto pochoutky spořádáte na posezení, pak se kalorie v nich obsažené nejspíš vyrovnají průměrnému obědu, avšak s tím rozdílem, že do těla nedostanete potřebné živiny ani jiné zdraví prospěšné látky,“ varuje trenérka Tereza Kompánková. Podstatně lepší a zdravější alternativou jsou oříšky v jejich přirozené podobě, což potvrzuje i Martin Kudera, podle kterého jsou výbornou alternativou také kvalitní oříšková másla nebo třeba sezamová pasta, která je bohatá na bílkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Vždy si však pohlídejte množství. Zdravé neznamená dietní!

Text: Synergy Communications | Foto: Shutterstock