5 tipů, jak omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin

5 tipů, jak omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin

Kvůli uspěchané době, každodennímu stresu a neustálému růstu světové populace, podléhá stále více lidí konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, které jsou sice cenově dostupné, snadné na přípravu a často i chuťově uspokojivé. Jenže jaké má jejich pravidelná konzumace dopady na hubnutí a pocit nasycení?

Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na zdraví i hubnutí

Průmyslově vysoce zpracované potraviny sice mohou být chuťově dobré, ale mají negativní vliv na zdraví, hubnutí a místo nasycení zvyšují hlad. Jak je to možné? „Průmyslově zpracované potraviny prošly celou řadou technologických procesů a s původními surovinami mají už jen málo společného. Většina těchto potravin totiž obsahuje velké množství tuku, cukru, soli a dalších přídavných látek, jejichž hlavním úkolem je zamaskovat nízkou kvalitu dané potraviny svou umělou chutí nebo prodloužit její trvanlivost,“ varuje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina a dodává, že nízký obsah živin, vitamínů a minerálních látek způsobuje, že se člověk těchto potravin přejídá a přitom nemá uspokojivý pocit nasycení.

Ostatně negativní vliv konzumace průmyslově zpracovaných potravin potvrzuje i celá řada průzkumů, podle kterých jsou tyto potraviny příčinou nadváhy a obezity, způsobují metabolické poruchy, onemocnění srdce a cév, cukrovku II. typu, syndrom dráždivého tračníku či dokonce deprese. U dětí se objevují metabolické poruchy, alergie a astma. Z těchto důvodu je důležité se průmyslově zpracovaným potravinám co nejvíce vyhýbat. Jak jejich příjem co nejvíce snížit? Zkuste některé z našich tipů.

Tip 1: Svačinku vždy s sebou!

Víte, že budete mít během dne nabitý program, budete dlouho v práci, ve škole nebo na cestách? Připravte si s sebou svačinu, která zažene hlad a bude nutričně hodnotná. „Můžete si zapéct celozrnné toasty s tahini pastou, případně mít po ruce nesolené a nepražené oříšky nebo čerstvé ovoce,“ dává svoje tipy Martin Kudera.

Tip 2: Zvyšte příjem ovoce a zeleniny

Čerstvé ovoce a zeleninu jezte nejen v podobě svačinek, ale snažte jimi doplnit každé jídlo. Ovoce a zelenina jsou bohatým zdrojem potřebných makroživin, mikroživin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny, která zvyšuje pocit nasycení a tím pomáhá uchování zdravé hmotnosti. Za zmínku stojí také antioxidanty a další bioaktivní složky obsažené v ovoci a zelenině, napomáhající správnému fungování organismu.

Tip 3: Dejte přednost celozrnným produktům

Celozrnné produkty mají v porovnání s těmi, které jsou vyrobené z klasickým obilovin, větší obsah vitamínů, minerálních látek, vlákniny a obecně jsou nutričně hodnotnější volbou. Mimo to kvalitní celozrnné produkty mohou být i zdravou alternativou mlsání. „Namažte si na celozrnné pečivo tahinádu, vyrobenou ze sezamové pasty Tahini, která neobsahuje žádné přidané cukry, konzervační látky, barviva ani palmový olej. Naopak je nabitá bílkovinami, kvalitními tuky a vlákninou,“ dává svůj tip Martin Kudera.

Tip 4: Když maso, tak pouze kvalitní

Maso je velmi kontroverzní potravina, kdy na jedné straně stojí jeho příznivci a na druhé odpůrci. Nyní se k tomu navíc přidávají potravinářské koncerny, pro které je současným trendem omezení masa. To by nebylo zas tak špatné, neboť většina z nás spořádá denně až nadměrné množství živočišných produktů, kdyby však potravinářské koncerny zároveň neprodukovaly vysoce průmyslově zpracované náhražky masa. Chcete-li tedy udělat něco prospěšného pro své zdraví a zároveň být ohleduplní k přírodě, omezte konzumaci masa a myslete na to, že kvalita masa začíná už na pastvě. Pokud budete volit rostlinné alternativy, dejte vždy přednost přirozeným potravinám, nikoliv polotovarům.

Tip 5: Najděte si zálibu ve vaření

Nechat si čas od času uvařit dobré jídlo v restauraci není nic proti ničemu. Domácí příprava jídel má však mnoho výhod a kromě toho, že tím snížíte svoje výdaje, budete mít i dokonalý přehled o tom, jaké suroviny vaše jídlo obsahuje a můžete si pohlídat také velikost porce na talíři, což vám pomůže ke štíhlejší a zdravější postavě. Podle Martina Kudery se dá navíc jídlo jako z restaurace uvařit během pár minut doma: „Stačí, když k vaření zvolíte ty správné a hlavně kvalitní ingredience.“ Vyzkoušet můžete třeba oblíbené Pad Thai nudle, které chutnají jako od šéfkuchaře a hotové jsou za 10 minut.

Pad Thai nudle jako od šéfkuchaře

Ingredience (2 porce):

  • 150 g rýžových nudlí
  • cca 1/3 skleničky Pad Thai omáčky
  • 100 g tofu nebo kvalitního masa
  • 2 vejce (nemusíte dávat)
  • 2 mrkve
  • zelenina (jarní cibulka, pórek či jiná sezónní zelenina)
  • 1 lžíce palmového cukru (máte-li rádi sladší)
  • arašídy nebo kešu ořechy

 

Postup: Rýžové nudle namočte předem na 30–40 minut do vlažné vody. Na dvě porce použijte cca 150 gramů suchých nudlí. Pak je pouze scedíte. Na slunečnicovém nebo řepkovém oleji orestujte na kousky nakrájené tofu nebo jiný druh bílkoviny a poté přidejte domácí či bio vejce (vejce můžete a nemusíte použít). Míchejte do té doby, než budou vajíčka hotová. Pak přidejte scezené měkké nudle. Pořádně všechno promíchejte. Do pánve přidejte nakrájenou zeleninu. Vše orestujte, promíchejte a nakonec přidejte Pad Thai omáčku – množství zvolte dle svých chuťových preferencí. Nakonec ještě vše chvíli společně povařte na menší výkon. Po cca 10 minutách můžete servírovat. Hotové nudle nandejte na talíř, posypte arašídy či kešu oříšky, přidejte koriandr a na talíř položte měsíček limetky. Tou si podle potřeby jídlo zakápněte.

Text: Synergy Communications | Foto: Shutterstock