I na první pohled banální uchování potravin má svá pravidla. „Jídlo si chcete uchovat co nejdéle a v nejlepší kvalitě, abyste z něj mohli přijmout pro tělo prospěšné látky a potraviny si vychutnat. Předejdete tak i možným zdravotním potížím a plýtvaní,“ říká výživová poradkyně Alena Přídová.
- Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5 °C a v mrazničce kolem -18 °C. Dnešní lednice ale umí s teplotou pracovat více, a tak se teploty v horní části mohou lišit od spodní, i od boxu ve dveřích.
- Do horních polic ukládejte potraviny, jako jsou vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, na kterých je označení vyloženě vybízející k uchování v chladu. Výše je zároveň vyšší teplota, která pomáhá optimálně k uchování takovýchto potravin.
- Do nižších polic s nižší teplotou ukládáme čerstvé maso. Nízká teplota zabrání množení a míchání organismů z mléčných a masných produktů.
- Níže už bývají boxy na ovoce a zeleninu. Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně, kvůli přenosu pachů a plísní. Sezónní zeleninu a ovoce si můžete dopřát celoročně uchováním v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů.
- Do lednice nepatří rajčata, olivový olej, tropické ovoce (např. ananas, banán, mango) a červené víno. Tyto potraviny chladem ztrácejí svou chuť a vlastnosti.
- Nejteplejším místem jsou dveře ledničky. Ukládejte sem nápoje a různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení.
- Ve skříňce kuchyňské linky jsou nejčastěji uchovány potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jsou to potraviny, kterým stačí být především v suchu. K praktickému uložení, pro lepší organizaci i uchování potravin, můžete nakoupit dózy či sáčky s uzavíráním na zip. Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů.
- Do této zóny patří i pečivo. Chléb vždy uchovávejte mimo sáček z obchodu. Patří do chlebníku, nebojte se ho zabalit pouze do kuchyňské utěrky. Sáčky jsou neprodyšné a způsobí zplesnivění. Rohlíky ovšem v sáčku zůstat mohou, v utěrce by brzy ztvrdly.
Zabalte to. Zn.: Správně
- Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první. Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost.
- Brambory a batáty i houby patří do papírového sáčku. Zatímco ale zelenina přijde do temné místnosti, houby do police.
- Bylinky se stonky ve vodě a lehce zabalené uchovávejte na lince.
- Parmazán zabalte do pečícího papíru.
- Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip.
- Do lednice nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout.
- Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a desinfekci lednice.
- Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.
- V úložných prostorech na potraviny zaveďte strategii FIFO – první dovnitř, první ven. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.