Doplňujete při běhu tekutiny ionťákem v dobré víře, že tím podpoříte svou výkonnost? Pak možná neděláte úplně správnou věc. Konzumace nápojů s obsahem sacharidů během tréninku totiž může zpomalit nárůst výkonnosti.
Většina odborníků se shoduje na tom, že nápoje s obsahem iontů a cukrů sportovní výkonnost podporují. Dodají totiž tělu tekutiny, které zabrání propadu výkonnosti (ztráty vody odpovídající 20 % tělesné hmotnosti zhorší výkonnost o 20-30 %). Prokázán byl i pozitivní vliv příjmu iontů (zvláště sodíku) a sacharidů. Co tedy může být špatně?
Cukry: stopka pro růstový hormon
Pravidelná fyzická zátěž má na organismus řadu pozitivních účinků a jedním z nich je i zvyšování hladiny růstového hormonu. Ten zvyšuje schopnost těla využívat jako palivo tuky, podporuje využívání bílkovin pro výstavbu svalové hmoty a snižuje riziko vzniku obezity. Růstový hormon rovněž napomáhá zvýšení kondice a vzniku adaptace na fyzickou zátěž (tj. růstu trénovanosti).
Problém je ovšem v tom, že konzumace sportovních nápojů vede ke zvýšení hladiny glukózy v krvi, při níž se uvolňování růstového hormonu do krve zastaví. Důsledkem je pak omezení vzniku adaptačních mechanismů na zátěž, a tedy i zpomalení růstu výkonnosti.
Při závodě ano, při tréninku ne
To ovšem neznamená, že bychom se měli sportovních nápojů při zátěži zcela vzdát. Je totiž nutné rozlišovat trénink a závod. V závodě nám totiž jde o to, dosáhnout maximálního výkonu v daný den, a proto je zde konzumace sacharidů jednoznačně prospěšná (mluvíme o závodech, v nichž strávíme na trati 90 a více minut).
Naopak při tréninku je výkon v daný den důležitý méně, hlavním cílem je růst výkonnosti v dlouhodobém časovém horizontu. Chceme tedy, aby se tělo adaptovalo na zátěž maximální možnou měrou, a k tomu potřebujeme právě růstový hormon. Můžeme tedy konzumovat vodu obohacenou o ionty solí, ale nikoliv cukry.