Současná doba přinesla do obchodů fenomén nepřeberného množství potravin. Na jednu stranu je z čeho vybírat. Ale je to opravdu taková výhoda pro lidi, kteří často neumějí nebo nechtějí číst z jejich etiket?
Strategií při výběru potravin je tolik, kolik je nakupujících. Někteří volí potraviny dle ceny – ať už té nejnižší, jiní volí zlatou střední cestu, někteří si myslí, že čím vyšší cena, tím vyšší kvalita, což ne vždy platí. „Znám lidi, kteří nakupují podle přitažlivosti obalů, neméně častý je nákup potravin v akci nebo rodinného balení a v neposlední řadě hraje roli chuť a oblíbenost. Co už pozoruji méně, že by lidé studovali složení nebo nutriční hodnoty,“ říká nutriční terapeutka Martina Korejčková (Martinakorejckova.cz) s tím, že pokud by o zkoumání obalů byl zájem větší, spousta produktů by z obchodů zcela vymizela, neboť by je nikdo nekupoval.
Na co doporučuje hledět nejvíce?
- Název
Základní položka, která toho ovšem řekne mnoho. Pokud místo produktu s názvem máslokupujete směsný roztíratelný tuk, i přestože jako máslo vypadá, máslem není. Stejně takčokoláda vs. kakaová pochoutka, hovězí maso vs. masný výrobek z hovězího masa, jahodový jogurt vs. jogurt s příchutí jahody atp.
- Složení
Suroviny se řadí dle použitého množství sestupně. Nerozumíte mnohým názvům, chemickým výrazům a kódům éček? Pak kupujte potraviny se složením, kterému převážně rozumíte. Případně umí éčko a jeho bezpečnost rozklíčovat mobilní aplikace.
- Výživové údaje
Stěžejní údaj, který byste se nově měli dozvědět na každém produktu. Často je ve formě tabulky a určuje živiny obsažené na 100 g (100 ml) výrobku, někdy i přepočteny na velikost produktu.
Denní referenční (a zobecněné) hodnoty pro dospělou osobu:
- energetická hodnota 8 400 kJ / 2 000 kcal
- tuky celkem 70 g, z toho nasycené mastné kyseliny 20 g
- sacharidy 260 g, z toho cukry 90 g
- bílkoviny 50 g
- sůl 6 g
- Datum spotřeby / minimální trvanlivost
Není totéž. Spotřebujte do se používá pro potraviny, které podléhají rychle zkáze, a musejí být proto rychle spotřebovány, např. mléčné výrobky, maso aj. Výrobce musí uvádět i údaje o podmínkách uchování. Po uplynutí data spotřeby mohou být tyto potraviny zdravotně rizikové.
Minimální trvanlivostí se většinou označují potraviny, které se rychle nekazí – konzervy, těstoviny, sušenky atd. Po uplynutí doby výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality.
RECEPT
Pohanková sekaná
Podle The Trail Adventures
Pohanková sekaná není ideální pouze pro maso nejedlíky, kterým se zastesklo po typické české klasice, ale i pro masožrouty, kteří chtějí vyzkoušet něco jiného a zdravějšího.
Ingredience:
(na pekáček sekané)
- 500 g pohanky lámanky
- 4 lžíce majoránky
- 2 lžíce mletého lnu
- 5 stroužků česneku
- 1 větší cibule
- Sůl, pepř
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Pohanku dáme do hrnce, zalijeme vodou (1 cm nad okraj pohanky) a povaříme 2 minuty.
- Do směsi přimícháme rozmačkaný česnek, lněné semínko, majoránku, sůl a pepř.
- Necháme chvíli odstát, aby se vsákla veškerá voda.
- Na oleji zpěníme cibuli a opékáme dozlatova – cca 10 minut. Přimícháme ke směsi.
- Směs vlijeme do vymaštěného pekáčku (lze použít olivový či kokosový olej) a dáme do trouby.
- Pečeme 25–35 minut dozlatova. Sekaná bude zvenku krásně křupavá.
- Podáváme např. se šťouchanými brambory a hořčicí, kyselou okurkou a třeba rajčatovým salátem.
TIP: Pro zvýšení obsahu bílkovin můžete do směsi přidat 200 g uvařené a rozmačkané čočky.
Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock