Možná jste poctivě trénovali celé měsíce, možná jste závodu obětovali spoustu času i energie, pokud ale před závodem sníte něco nevhodného, může veškerá snaha přijít vniveč. Proto jsme připravili následující seznam potravin a způsobů úpravy, kterým je lepší se v posledních hodinách před závodem vyvarovat.
1. Uzené, smažené a pečené potraviny
Proč: Jsou špatně stravitelné a zdravotně méně vhodné.
2. Potraviny extrémně okořeněné nebo ochucené
Proč: Mohou způsobovat pocit žízně, žaludeční nevolnost a průjem.
3. Zelenina a větší množství ovoce
Proč: Vláknina přijatá posledních šest hodin před výkonem způsobuje pocit „plného žaludku“ a zhoršuje výkon. Nejméně problematická je vařená mrkev nebo banány.
4. Potraviny s vysokým obsahem tuku
Proč: Tuk, zejména ten z teplokrevných zvířat, zpomaluje trávení a zvyšuje riziko průjmu.
5. Maso v jakékoliv úpravě
Proč: Ráno a dopoledne je maso špatně stravitelné, a protože by zároveň mělo být přijato nejpozději 5 až 6 hodin před výkonem, vychází poslední rozumná dávka na večeři v den před závodem.
6. Vysokoproteinové nápoje
Proč: V den startu nemají opodstatnění.
7. Syrové potraviny
Proč: Jsou pomalu stravitelné.
8. Brambory
Proč: Kvůli obsahu solaninu jsou nevhodné posledních 30 hodin před výkonem.
9. Celozrnné tyčinky a sušené ovoce
Proč: Jsou špatně stravitelné, jednoduché sacharidy z ovoce mohou způsobit osmotické potíže.
10. Sladké potraviny
Proč: Velká dávka jednoduchých sacharidů stimuluje produkci inzulinu a nevhodně ovlivňuje glykemickou křivku.
11. Špatně snášené potraviny
Proč: Pokud něco na základě zkušenosti považujete za mírně rizikové, při zátěži se pravděpodobnost obtíží zvyšuje.
12. Nevyzkoušené doplňky stravy
Proč: Doplňky stravy obvykle představují koncentrát biologicky aktivních látek, které nemusíte snášet.
Text: Jana Lukášová | Foto: Shutterstock