Jak zhubnout? Jezte víc. Ne, není to protimluv. Když totiž intenzivně sportujete, platí pro vás jiná pravidla než pro obtloustlé povaleče. Jen je třeba pečlivě řešit nejen co, ale i kdy vlastně budete jíst.
Pokud jste „hltači“ článků o hubnutí, určitě jste narazili na radu, že máte dávat přednost pokrmům s vysokou nutriční hustotou (tj. spoustou živin), ale zároveň s nízkou kalorickou hustotou.
Jenže řekněte sami: Vyrazili byste na mnohahodinovou jízdu autem s poloprázdnou nádrží? Asi těžko. A to samé nemůžete udělat ani v případě, že se chystáte na trénink. Jestli budete omezovat kalorický příjem, riskujete ztrátu svalové hmoty, fyzickou i psychickou únavu a poruchy imunity a zranění (to samé platí i pro příjem energie po tréninku). A hubnout nebudete, protože tělo bude přecházet na úsporný režim. Po zbytek dne už byste se ovšem měli řídit doporučením snižovat kalorickou a zvyšovat nutriční hodnotu potravy.
Cukry před tréninkem, cukry po něm
Je sice pravda, že klíčem k úspěšnému hubnutí je udržení stabilní hladiny glukózy v krvi, což zpomalí vylučování inzulinu a zvýší ochotu těla spalovat tukové zásoby. A toho dosáhnete jen v případě, že nebudete tělo bombardovat dalšími a dalšími dávkami cukrů. Jenže omezovat příjem sacharidů před tréninkem znamená obětovat jeho kvalitu a nedostatek cukrů po tréninku zase zpomalí regeneraci.
V době mimo trénink se proto vyplatí dodržovat pravidlo rozdělení talíře na třetiny: 1/3 kalorického příjmu by měly tvořit kvalitní bílkoviny, 1/3 kvalitní tuky a zbylá 1/3 by se měla dělit mezi obiloviny (spíše celozrnné), zeleninu a ovoce. Sacharidů by na něm mělo být naprosté minimum, jejich příjem ve snadno stravitelné podobně se snažte koncentrovat na dobu před tréninkem i po něm. Díky tomu budete hubnout, i když toho ve výsledku sníte víc než předtím.