Až třetina Čechů uvádí, že na dovolené přibere. Největším strašákem jsou v tomto směru zájezdy „all inclusive“ s neomezeným přístupem k jídlům a nápojům. Jak si z nich neodvézt nechtěný suvenýr v podobě kil navíc?
Je pravda, že pohled na švédské stoly plné dobrot v leckom vyvolá záchvaty nezřízeného obžerství. Na druhou stranu se na nich nachází i spousta zdravých a nízkokalorických potravin, takže na tom můžete být ve výsledku lépe, než když zvolíte dovolenou bez jídla a cpete se na ní tučnými salámy a paštikami z domova.
Na vině je alkohol
Troufám si tvrdit, že průměrný Čech na dovolené nepřibírá ani tak z jídla, ale spíš z přemíry alkoholu – zvlášť když na ni vyrazí s partou přátel. I pouhá sklenička vína totiž obsahuje zhruba tolik kalorií jako rohlík, a to vůbec nemluvíme o míchaných koktejlech obsahujících děsivou kombinaci cukru a tvrdého alkoholu. Když už musíte pít, dejte si vinný střik, a přemýšlejte i při volbě nealkoholických nápojů – džusy a limonády jsou větší zlo než dortíky.
Vsaďte na zeleninu
Při příchodu do restaurace zamiřte nejprve k salátovému baru a naložte si plnou misku – výjimku tvoří jen čas před tréninkem. Z hlavních jídel preferujte ryby a mořské plody, tučná masa, uzeniny a smažené pokrmy si dejte jen na chuť. Velikost příloh, stejně jako poměr sacharidů a bílkovin, volte s ohledem na tréninkový plán. Dezertům se vyhýbat nemusíte, zvlášť když potřebujete po zátěži doplnit cukry, zkuste ale část nahradit ovocem. Problematická bývá zmrzlina – chlad omezuje vnímání sladké chuti, takže se do ní dává více cukru než do jiných sladkostí.
Buďte aktivní
Pokud na dovolené běháte víc než doma a ještě si zaplavete, můžete bez výčitek navýšit i příjem kalorií. Kritický pak ale bývá návrat domů, kdy musíte rozežrání zase krotit. Také se snažte být aktivní i mimo trénink – kdo chodí po výletech, nemá čas vysedávat u baru nebo přemýšlet, kde by co sežral.
Zelenina není jen salát
Při snaze o redukci bychom měli konzumovat denně 400 g zeleniny. Zdaleka však nemusí jít jen o saláty, prospěšná je i zelenina tepelně upravená. A jak ji připravit?
- Vyhněte se dlouhému vaření a dušení, tím se zbytečně likvidují živiny a vzniká nevábná hmota „rozplizlé“ chuti.
- Skvělé je vaření v páře, zelenina při něm neztrácí nejen živiny, ale ani barvu a křupavost.
- Nezatracujte ani přípravu na trošce tuku, zlepší se využití některých živin.
- Velice chutná je zelenina blanšírovaná: Nejprve ji krátce povaříme ve vodě („na skus“), vylovíme cedníkem a okamžitě zchladíme ve větším množství ledové vody. Těsně před podáváním pak prohřejeme.
- Lahůdka je i zelenina grilovaná.
Vsaďte na posilování
Silový trénink se při hubnutí doporučuje zejména na formování postavy, může vám však pomoci i při spalování kalorií. Výzkum z roku 2013 například zjistil, že při dvacetiminutovém intenzivním kruhovém tréninku zaměřeném na velké svalové partie spálíme až 2x více energie než při stejně dlouhém běhu v mírném až středním tempu. Delší běhy tak tvoří skvělý základ pro snižování váhy, když je ale 2x týdně doplníme posilovnou, můžeme jen získat.
Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock