Domníváte se, že mražená zelenina patří mezi podřadné zboží, které v sobě nemá ani špetku živin? A platí to podle vás i o nakládané či fermentované zelenině? Pojďme si to uvést na pravou míru.
Mražená zelenina může být zdravější než čerstvá
Možná vás hned na úvod překvapí tvrzení, že mražená zelenina může obsahovat mnohdy více vitamínů a minerálních látek než některé čerstvé varianty. Jak je to možné? Pokud je zelenina a ovoce posbíráno ve vysokém stupni zralosti a poté zmraženo a vakuově zabaleno, uchová si 50 až 90 procent všech živin. Máte-li tedy v sezóně k dispozici vlastní čerstvou zeleninu či ovoce a nestíháte ho zkonzumovat, můžete obojí zamrazit.
Mražené produkty si i přesto uchovají maximum prospěšných látek, což oceníte zejména v zimních měsících, kdy je kvalitní čerstvá zelenina a ovoce nedostatkovým zbožím.
Platí to i o mražené zelenině ze supermarketu?
„Při nákupu mražené zeleniny v supermarketu může být množství vitamínů a minerálních látek odlišné, než když si zamrazíte vlastní čerstvou zeleninu. Záleží na tom, jestli výrobce zeleninu před zamrazením blanšíruje, což většina z nich dělá, aby produkt vypadal na pohled líbivě,“ vysvětluje Martin Kudera, zakladatel Farmy Živina. Při blanšírování se totiž ničí enzymy, které by jinak způsobily, že zelenina zhnědne a ztratí původní barvu i chuť, což může být pro zákazníka neatraktivní.
Podle hlavní výživové poradkyně Martiny Dvořákové z KetoDiet se však obsah některých vitamínů nesnižuje pouze u mražené zeleniny koupené v supermarketu, ale i v případě čerstvé zeleniny, kterou včas nespotřebujete. „Při skladování čerstvé zeleniny v lednici déle než pět dní začíná obvykle docházet ke ztrátě živin, například se snižuje obsah vitamínu C, beta-karotenu a kyseliny listové,“ uvádí výživová poradkyně.
Jak jsou na tom nakládané okurky?
Věděli jste, že dokonce i nakládaná zelenina bývá zdravější než ta syrová? „Tělo z ní dokáže využít výrazně více živin. Obsahuje mnoho enzymů, posiluje organismus a má příznivý vliv na trávení,“ tvrdí Martin Kudera a dodává, že třeba takové nakládané okurky naložené do dvou dní od sklizně, si uchovají maximum živin na pozdější období. Dopustit nedá ani na nakládanou červenou cibuli, která je bohatá na živiny, ale má nízký obsah kalorií. „Obsahuje dvakrát více antioxidantů než jakákoliv jiná cibule, je vynikajícím zdrojem vitamínů C a B, draslíku, vlákniny a dalších mikroživin,“ říká Martin Kudera.
4 TOP důvody, proč jíst mraženou a nakládanou zeleninu
- Mražená a nakládaná zelenina má vysoký obsah živin.
- Obvykle bývá levnější než čerstvá zelenina.
- Můžete si dopřát oblíbenou zeleninu plnou živin, i když právě nemá sezónu.
- Konzumací mražené a nakládané zeleniny zbytečně neplýtváte potravinami (obojí vydrží v lednici podstatně déle než čerstvá zelena, není nutné nic vyhazovat).
Čerstvou zeleninu z jídelníčku nevynechávejte
Ačkoliv se může zdát, že čerstvá zelenina je vlastně až na posledním místě v množství živin a lepší je konzumovat mraženou nebo nakládanou zeleninu, tak čerstvou zeleninu a ovoce byste z jídelníčku rozhodně odstraňovat neměli, zvláště pak v sezóně. Není nic lepšího než se v létě zakousnout do šťavnatého jablíčka, natrhat si čerstvé třešně nebo si připravit osvěžující italský salát Caprese z rajčat vypěstovaných na vlastní zahrádce či koupených od místního farmáře.
„Budete-li navíc v jídelníčku kombinovat čerstvou, mraženou a nakládanou zeleninu snadno splníte obecné doporučení 3 až 5 porcí zeleniny denně (cca 300–500 gramů) a vaše strava bude díky tomu i mnohem pestřejší,“ potvrzuje Martina Dvořáková.
Nevíte, jak do jídelníčku propašovat více zeleniny? Zkuste náš recept
Soba salát se svěží tahini zálivkou a křupavým tofu hotový do 15 minut!
Ingredience (4 porce):
- zálivka s tahini pastou (5 lžic tahini pasty, 1 lžíce sójové omáčky, ½–1 citron, lžíce medu)
- 300 g pohankových soba nudlí
- zeleninu, co lednice či sezóna dá (například ředkvičky, cherry rajčátka, okurky, polníček, nakládaná červená cibule, paprika)
- 1 avokádo
- opražený sezam
Co potřebujete na 4 porce křupavého tofu:
- 1/2 skleničky Vietnamské BBQ omáčky
- 200–300 g bílého tofu
- slunečnicový či řepkový olej
Postup: Nejprve uvařte pohankové soba nudle. Vložte soba nudle do vroucí vody na 3 minuty. Hotové soba nudle sceďte a ihned je zchlaďte tím, že je propláchnete studenou vodou a necháte odstát. Mezitím nakrájejte zeleninu a rovnou ji dejte do servírovací mísy. Rajčata nakrájejte na půlku, z okurky odstraňte vodnatou dužinu, aby nepustila do salátu zbytečně moc vody, nakrájejte půl měsíčky na plátky. Přidejte salát (rukola, polníček, špenát), výhonky, cibuli. Avokádo rozpulte. Jednu půlku nechejte na servírování a druhou nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy. Do mísy přidejte také zchlazené soba nudle a na závěr zalejte tahini zálivkou. Salát v míse promíchejte, ideálně rukama. Hotový salát servírujte na větší talíř, pokud se ho rozhodnete sdílet s přáteli. Nakrájejte druhou půlku avokáda na tenké plátky a rozprostřete na salát. Nakonec salát ozdobte praženým sezamem. Máte rádi ostré? Přidejte čerstvou chilli papričku nakrájenou najemno.
Příprava tofu: Pánev rozpalte na vyšší stupeň (8 z 9). Tofu opláchněte ve vodě a překrojte na 1,5 cm plátky a pomalu restujte na oleji, než voda z tofu odejde. Tofu je všeobecně hodně vodnaté, nechejte ho odkapat před restováním, případně otřete vodu papírovou utěrkou, aby to na pánvi neprskalo. Tofu je hotové po cca 2 minutách, kdy je na povrchu křupavé a vevnitř stále vláčné a měkké. Teprve pak začněte glazovat tofu ve Vietnamské BBQ omáčce, protože tofu jako takové nemá žádnou specifickou chuť. Plátky tofu znovu položte na pánev, nechejte prohřát a zakápněte olejem. Omáčkou potřete všechny plátky, zapněte na vyšší výkon (cca 7 stupeň z 10) a otočte tofu plátky natřenou stranou na pánev. Tofu malinko přitlačte na pánev, aby se omáčka dostala do všech jeho koutů a míst. Nyní zvyšte na plný výkon a během okamžiku přetočte na druhou stranu. Tofu plátky by měly být krásně křupavé. Servírujte na talíři společně s mísou soba salátu.
Text: Synergy Communications | Foto: Shutterstock