Potraviny, které vás vysekají z nachlazení a chřipky

Potraviny, které vás vysekají z nachlazení a chřipky

Pokud se vám nevyhnou typické zimní potíže, pomozte rychlejšímu uzdravení správně zvolenými pokrmy. Chybou je hladovět, i když nemáte na jídlo ani pomyšlení.

„Ve skutečnosti organismus během nemoci potřebuje vyšší příjem kalorií než za normálních podmínek. Pokud je snížíte, omezujete regeneraci organismu, zhoršují se příznaky a trvání nemoci se prodlužuje,“ říká Monika Bartolomějová, nutriční specialistka Světa zdraví, s tím, že je třeba myslet i na řádný pitný režim. Ideální jsou tak pokrmy, které podpoří hydrataci a výživu zároveň.

1. Pořádná polévka

Drůbeží polévka se coby prostředek léčby nachlazení využívá po staletí. „Dodá tělu dávku vitaminů, minerálů, kalorií a bílkovin, které tělo pro svoji regeneraci a uzdravení potřebuje. Vedle toho je dobrým zdrojem tekutin a elektrolytů nezbytných pro hydrataci,“ popisuje trenérka Markéta Brožová z fitness pro ženy Contours.

A věděli jste, že přičichnutí k takovému horkému kuřecímu vývaru pomůže zprůchodnit ucpaný nos? Může za to aminokyselina cystein.

2. Česnek

Nejdůležitějším benefitem vašeho hlavního spojence je alicin, působící proti bakteriím, virům i plísním a podporující aktivitu imunitního systému. Rovněž zmírňuje akutní symptomy nachlazení. Četné výzkumy potvrdily, že pravidelní konzumenti česneku jsou méně nemocní a rychleji se uzdravují. Skvělou nálož dodá česnečka z poctivého vývaru.

3. Zázvor

„Aktivní látky gingeroly se v organismu chovají podobně jako léky působící proti zánětu. Mají antioxidační a antimikrobiální účinek. Obsažené seskviterpeny zase cílí na ucpaný nos a potlačují kašel,“ popisuje nutriční specialistka Bartolomějová.

Vědci prokázali, že konzumace zázvoru zabraňuje uchycení rhinovirů (virů nachlazení) na buňkách i působí proti jejich aktivitě na sliznicích.

4. Avokádo

„Avokádo má nízký obsah sacharidů a je skvělým zdrojem vitaminů, minerálů a vlákniny. Je bohaté na zdravé mononenasycené tuky, stejné jako se nacházejí v olivovém oleji,“ říká Markéta Brožová.

Díky jejich obsahu, zejména kyseliny olejové, napomáhá v organismu snižovat zánět a podporuje aktivitu imunitního systému. V nemoci jsou přínosné, protože poskytují dostatek kalorií a důležitých živin, které organismus potřebuje.

5. Kurkuma

Koření plné chutí má v ajurvédské a tradiční čínské medicíně po staletí své pevné místo, stejně jako v tamní kuchyni. Jaké má zdravotní benefity? „Podporuje organismus v boji proti nachlazení a chřipce. Vědci předpokládají, že ovlivňuje některé buňky imunitního systému a jejich reakci na stimulanty,“ uzavírá Bartolomějová.

Vitaminové bomby

Při nemoci je důležité dodat organismu vitamin C. Které ovoce a zelenina ho obsahují nejvíc?

  1. Žluté či červené papriky
  2. Jahody
  3. Citrusy
  4. Černý rybíz
  5. Kiwi
  6. Růžičková kapusta
  7. Brokolice
  8. Květák
  9. Rajčata
  10. Meloun

2x jídelníček: Co si dát…

… při nachlazení?

Snídaně: omeleta s houbou šitake. Vejce obsahují zinek pro podporu obranyschopnosti; pro ni jsou důležité i bílé krvinky a jejich aktivitu zvyšuje šitake.

Svačina: jogurt. Obsažená probiotika snižují zánět v organismu a zkracují dobu nachlazení.

Oběd: červená paprika s brokolicí a humusem. Zelenina je bohatá na vitamin C, humus na bílkoviny. Jako dezert: pomeranč či grep (opět C).

Svačina: pečené batáty. Jsou bohaté na vitamin A, který podporuje aktivitu bílých krvinek.

Večeře: kuřecí polévka

… při chřipce?

Snídaně: ovesné vločky s banánem. Vločky pro betaglukany, látky urychlující hojení a posilující imunitu. Banány dodají draslík, jehož zásoby se chřipkou vyčerpávají.

Svačina: čerstvý ovocný džus. Vitaminy a minerály se v tekuté formě lépe konzumují.

Oběd: květáková polévka. Zvyšuje hladinu glutationu, silného antioxidantu, který napomáhá vypořádat se s chřipkou.

Svačina: kefír. Je nabitý probiotiky, která pomohou překonat nemoc.

Večeře: smoothie z mandlového mléka a jahod. Obsažený vitamin C, zinek a vitamin E jsou pro správné fungování imunitního systému nezbytné.

Pijte zázvorový čaj.

Text: Petr Kučera | Foto: Shutterstock